Leith Community Pavilion slide image 1
Leith Community Pavilion slide image 2
Leith Community Pavilion slide image 3
LEITH COMMUNITY PAVILION
Previous Project image
Next Project image
Close Project image
Show Project text image
Close Project text image

LEITH COMMUNITY PAVILION

De Rosee Sa submitted an expression of interest to tender for the renovation of an Edwardian Pavilion situated in Leith, Edinburgh. The Pavilion is to be run by a local charity, the building is to be transformed into a farm shop, café and meeting/training space.

 

Key concepts;

 

Conservation

We would strive to respect the historical context of Leith and the surrounding Links. Our design and build process would avoid unnecessary disruption to the site. We are enthusiastic and keen to save some or all of the existing pavilion.

 

It is essential to us that any new additions on the site would match the context through materiality or form. The exciting challenge would be in ensuring the pavilion becomes a local landmark, whilst being sympathetic to it’s surroundings.

 

Community 

Community input and opinion is invaluable to us. We appreciate the importance of community engagement throughout the design and build process. We always aim to ensure the community develops pride and a sense of ownership of their new spaces.

 

We would hope that the final community croft would encourage community engagement. Pedestrian routes in and around the site would be reviewed to define the exact position and orientation of the pavilion, so that it may benefit from the pedestrian flow and encourage the interaction of passers by. Spaces would be inviting and offer flexible and adaptable seating, giving the community a sense of ownership over the space and options for how to use it. The views from the pavilion would play a key part in the design, as the visual relationship between the croft’s numerous activities has the potential to encourage community interaction and engagement.

 

Sustainability

We would prioritise the use of local materials, to reduce transportation related emissions. The design would consist of materials with a low carbon output and maximum effort would be put in to reducing/reusing waste wherever possible. 

 

The pavilion design would be honest and modest with a focus on sustainability and education. The pavilion could aim to produce the majority (if not all) of it’s energy. All energy production processes, recycling facilities, etc. would be visible and celebrated with a hope to educate visitors to the area. As well as energy efficiency, our design would prioritise the role of nature in the built environment and the benefits the natural world can bring to the health and well-being of the community.

LEITH COMMUNITY PAVILION

2017

Leith Community Pavilion slide mobile image 1
Leith Community Pavilion slide mobile image 2
Leith Community Pavilion slide mobile image 3
LEITH COMMUNITY PAVILION

2017

De Rosee Sa submitted an expression of interest to tender for the renovation of an Edwardian Pavilion situated in Leith, Edinburgh. The Pavilion is to be run by a local charity, the building is to be transformed into a farm shop, café and meeting/training space.

 

Key concepts;

 

Conservation

We would strive to respect the historical context of Leith and the surrounding Links. Our design and build process would avoid unnecessary disruption to the site. We are enthusiastic and keen to save some or all of the existing pavilion.

 

It is essential to us that any new additions on the site would match the context through materiality or form. The exciting challenge would be in ensuring the pavilion becomes a local landmark, whilst being sympathetic to it’s surroundings.

 

Community 

Community input and opinion is invaluable to us. We appreciate the importance of community engagement throughout the design and build process. We always aim to ensure the community develops pride and a sense of ownership of their new spaces.

 

We would hope that the final community croft would encourage community engagement. Pedestrian routes in and around the site would be reviewed to define the exact position and orientation of the pavilion, so that it may benefit from the pedestrian flow and encourage the interaction of passers by. Spaces would be inviting and offer flexible and adaptable seating, giving the community a sense of ownership over the space and options for how to use it. The views from the pavilion would play a key part in the design, as the visual relationship between the croft’s numerous activities has the potential to encourage community interaction and engagement.

 

Sustainability

We would prioritise the use of local materials, to reduce transportation related emissions. The design would consist of materials with a low carbon output and maximum effort would be put in to reducing/reusing waste wherever possible. 

 

The pavilion design would be honest and modest with a focus on sustainability and education. The pavilion could aim to produce the majority (if not all) of it’s energy. All energy production processes, recycling facilities, etc. would be visible and celebrated with a hope to educate visitors to the area. As well as energy efficiency, our design would prioritise the role of nature in the built environment and the benefits the natural world can bring to the health and well-being of the community.