Hillcrest slide image 1
Hillcrest slide image 2
Hillcrest slide image 3
Hillcrest slide image 4
Hillcrest slide image 5
Hillcrest slide image 6
Hillcrest slide image 7
Hillcrest slide image 8
Hillcrest slide image 9
Hillcrest slide image 10
Hillcrest slide image 11
Hillcrest slide image 12
Hillcrest slide image 13
Hillcrest slide image 14
Hillcrest slide image 15
Hillcrest slide image 16
HILLCREST
Previous Project image
Next Project image
Close Project image
Show Project text image
Close Project text image

HILLCREST

Hillcrest has been shortlisted for New London Architecture’s competition Don’t Move, Improve! 2014. The project will form part of an exhibition at NLA, The Building Centre from 11 December to 29 January 2015.

 

Originally designed by Andrews, Emerson & Sherlock in 1959, the existing flat comprised of kitchen, living and sleeping areas separated by a dark central hall.

 

Following a total strip out, the internal area was reconfigured into an open-plan living and kitchen area along the entire west side of the apartment with an external terrace, a master suite, guest bathroom and bedroom. We replaced the existing fenestration on both sides of the building with floor to ceiling timber-framed openings to better connect the internal and external areas.

 

In the master suite, double doors open from the bedroom into the bathroom. The bathtub is set directly against the terrace to create an intimate relationship between the indoor and outdoor space.

 

A colour palette of grey has been used to create drama and emphasise the contrast between light and dark. We chose high quality finishes in timber and stone, including stained oak parquet flooring with an inset Sisal carpet, and Italian Carrara marble. Bespoke joinery and furniture, such as a brass and marble kitchen island on casters and an oversized rusted metal antique mirror, give the project a feeling of uniqueness. 

HILLCREST

2014

Hillcrest has been shortlisted for New London Architecture’s competition Don’t Move, Improve! 2014. The project will form part of an exhibition at NLA, The Building Centre from 11 December to 29 January 2015.

 

Originally designed by Andrews, Emerson & Sherlock in 1959, the existing flat comprised of kitchen, living and sleeping areas separated by a dark central hall.

 

Following a total strip out, the internal area was reconfigured into an open-plan living and kitchen area along the entire west side of the apartment with an external terrace, a master suite, guest bathroom and bedroom. We replaced the existing fenestration on both sides of the building with floor to ceiling timber-framed openings to better connect the internal and external areas.

 

In the master suite, double doors open from the bedroom into the bathroom. The bathtub is set directly against the terrace to create an intimate relationship between the indoor and outdoor space.

 

A colour palette of grey has been used to create drama and emphasise the contrast between light and dark. We chose high quality finishes in timber and stone, including stained oak parquet flooring with an inset Sisal carpet, and Italian Carrara marble. Bespoke joinery and furniture, such as a brass and marble kitchen island on casters and an oversized rusted metal antique mirror, give the project a feeling of uniqueness. 

Hillcrest slide mobile image 1
Hillcrest slide mobile image 2
Hillcrest slide mobile image 3
Hillcrest slide mobile image 4
Hillcrest slide mobile image 5
Hillcrest slide mobile image 6
Hillcrest slide mobile image 7
Hillcrest slide mobile image 8
Hillcrest slide mobile image 9
Hillcrest slide mobile image 10
Hillcrest slide mobile image 11
Hillcrest slide mobile image 12
Hillcrest slide mobile image 13
Hillcrest slide mobile image 14
Hillcrest slide mobile image 15
Hillcrest slide mobile image 16